Het reinigen van de zonnepanelen

Steeds meer woningen in België hebben zonnepanelen. Wat veel mensen vergeten is dat deze ook regelmatig gereinigd moeten worden. Op die manier blijven de panelen optimaal werken en verdien je ze het snelst terug. In deze blog vertellen we je in het kort eerst meer informatie over wat zonne-energie is, en daarna leggen we je uit hoe je de panelen het beste kunt schoonmaken.

Wat is zonne-energie?

 

Zonne-energie kan op twee manieren worden toegepast. De eerste manier door middel van zonnecollectoren die water verwarmen. De tweede manier is met zonnepanelen die het zonlicht omzetten in elektriciteit. 

 

Zonne-energie

In het kort gezegd, warmte die de zon uitstraalt en op aarde komt.

 

Enkele voordelen

Deze vorm zal er nog miljarden jaren zijn. Is onafhankelijk van andere brandstoffen en, heel belangrijk, bevat geen schadelijke CO2 uitstoot.

 

Enkele nadelen

Is duur in vergelijking tot de opbrengst en de productiekosten. Is er geen zon of is het donker, dan wordt er minder energie geleverd.

 

Soorten

Er is de passieve en de actieve. De passieve betreft het inrichten van gebouwen zodat het zonlicht kan worden gebruikt voor verlichting en verwarming. De actieve waarmee zonlicht meteen wordt omgezet in elektriciteit zoals bij zonneboilers.

 

De werking in het kort

Met hulp van zonnepanelen wordt zonlicht meteen omgezet in elektriciteit zonder dat er bewegende delen zijn en zonder dat er iets moet worden verhit. Zo`n paneel heeft zonnecellen die gemaakt zijn van halfgeleidermateriaal. Door het zonlicht komen negatief geladen elektronen en die laten positief geladen gaten achter. De elektronen en gaten worden van elkaar gescheiden. Het resultaat is dat aan de voorzijde een negatieve spanning ontstaat en aan de achterzijde een positieve spanning. De voorzijde en achterzijde worden met elkaar verbonden en daardoor zal er een elektrische stroom gaan lopen. De zonnecel kan dus nu elektrische energie gaan leveren.

 

Het schoonmaken van de zonnepanelen

 

Het reinigen en onderhouden van zonnepanelen is noodzakelijk en moet visueel gebeuren. Het reinigen moet omdat er mos op kan liggen, stof en ander soort vuil en al deze zaken kunnen de juiste werking beïnvloeden en uw rendement zal dan teruglopen. 

 

Cyclus van het schoonmaken van zonnepanelen

U kunt dat het beste vier keer per jaar doen. Vooral na de herfst is het mogelijk dat er bladeren op de zonnepanelen liggen. U kunt het schoonmaken zelf doen maar er zijn ook schoonmaakbedrijven die het schoonmaken van de zonnepanelen voor u doen.

 

Het schoonmaken hangt verder af van:

De omgeving. Veel bomen betekenen veel bladeren. Ook in de buurt van een industriegebied zal extra vervuiling geven. Ook de aard van vervuiling speelt mee. Vogels kunnen uw zonnepanelen aardig vervuilen.

 

Hoe gaat u te werk?

Het reinigen kunt u zelf doen, maar u kunt ook een zonnepanelen-expert in Mechelen inschakelen. Allereerst moet u een stevige ladder hebben. Een uitschuifbare steel van enkele meters lang met een spons eraan en een tuinslang. U moet alleen water gebruiken om de zonnepanelen schoon te maken met de spons en om na te spoelen. Nooit harde reinigingsmaterialen gebruiken want dan kunt u krassen op de zonnepanelen veroorzaken. Dat betekent dat u een blijvende opbrengstvermindering zult krijgen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger en ook nooit een allesreiniger.

 

Het reinigen van de zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven