Je huis en tuin renoveren: let op het energieverbruik

Je hebt al het benodigde gereedschap en bent klaar voor de verbouwing van je huis en/of tuin. Toch is het slim om even goed te kijken naar het plan en de mogelijkheden om niet alleen minder gas, maar ook minder stroom te gaan verbruiken in huis. Dat kun je meteen meenemen bij het renoveren en opnieuw inrichten. En om je te helpen, zetten we in dit artikel een aantal tips op een rij waar je op kunt letten als het gaat om energieverbruik in huis. 

 

Apparaten die veel energie verbruiken

Er zijn een aantal grote energieslurpers in huis en tuin:

 

  • Elektrische kachel: het gaat hier met name om de kachels zonder thermostaat, die continu op vol vermogen aan blijven staan. Er zijn ook elektrische kachels met thermostaat die een lager vermogen hebben of uit staan als de temperatuur in orde is.
  • Vloerverwarmingspomp: het gaat hier met name om de oudere pompen zonder schakelaar, die continu draaien. De moeite waard om deze te vervangen door een pomp met schakelaar.
  • Vijverpomp: er zijn verschillende soorten vijverpompen met een vermogen dat flink uiteen kan lopen. Ook hierbij heb je pompen die altijd aan blijven staan, wat veel stroom kan kosten.  Lees in een eerder artikel meer over verschillende soorten waterpompen in huis, waaronder de hydrofoorpomp.
  • Koelkasten: ouder koelkasten zijn flinke stroomverbruikers. Veel mensen vinden het fijn om een tweede koelkast te hebben en gebruiken daar vaak de oude koelkast voor, maar in dat geval is het beter om een nieuwere daarvoor te gebruiken met een beter energielabel. Hetzelfde geldt ook voor een vriezer.
  • Elektrische boiler: een elektrische boiler is een grote stroomverbruiker. Een alternatief is de zonneboiler, die de warmte van de zon gebruikt om het water te verwarmen.

 

Mocht je de mogelijkheid hebben om de bovenstaande apparaten of pompen te vervangen door een energiezuinige variant, dan is dat dus zeker de moeite waard. Daarbij is het natuurlijk altijd goed om te letten op de energielabels. Inmiddels hebben energielabels sinds 2021 een nieuw jasje gekregen en zijn er geen klassen A+++, A++ en A+ meer.

De warmtepomp

Een warmtepomp wordt vaak aangemerkt als een energieslurper en had je misschien in dit lijstje terug zien komen. Echter zien wij dit niet als een grote energieverbruiker, omdat je hiermee flink of geheel op je gasverbruik bespaart en omdat deze heel efficiënt met het stroomverbruik om kan gaan. De hoeveelheid stroom die een warmtepomp verbruikt is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type warmtepomp en het bijbehorende rendement, maar ook hoe goed je woning geïsoleerd is. 

Zonnepanelen kunnen het stroomverbruik natuurlijk voor een groot deel opvangen, dus het kan ook de moeite waard zijn om te kijken naar de mogelijkheden om daarin te investeren. Er zijn overigens ook mogelijkheden om zonnepanelen te huren.

Je huis en tuin renoveren: let op het energieverbruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven