Wat zijn gipsschroeven?

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad, of je nou van kamer wou veranderen binnen het huis, of dat je totaal ergens anders ging wonen, of misschien bouw je wel iets in de achtertuin of aan je huis vast. Ze hebben vaak allemaal iets gemeen en dat is verbouwen. Er komt vaak ook heel wat bij kijken, omdat er een heleboel verschillende manieren van verbouwen zijn. Je kan een vloer plaatsen, je kan ergens een raam in maken, verven hoort er vaak bij, maar een muur slopen of juist ergens een muur tussen plaatsen gebeurt ook wel eens. Slopen is natuurlijk makkelijker, je haalt de muur eruit, soms moet dat met iets meer geweld dan een andere keer en vervolgens werk je de boel netjes af. Maar een muur ergens tussen plaatsen, dat is heel wat anders. Dit moet namelijk wel op een goede manier gebeuren, anders ligt de muur binnen de kortste keren weer om! Hierbij komen er een heleboel vragen naar boven, zoals hoe je het gaat aanpakken, welk gereedschap heb ik nodig, maar misschien nog wel de belangrijkste: wat voor soort muur ga ik plaatsen? Dit bepaalt namelijk ook wat voor soort gereedschap en materialen je nodig gaat hebben. Een veel voorkomende soort is de gipsplaat. Die moet alleen wel op een bepaalde manier bevestigd worden. Dit doe je namelijk met gipsschroeven. Zoals de naam al aangeeft zijn dit schroeven die worden gebruikt bij het bevestigen van gipsplaten. Ze zijn roestvast, hebben een scherpe punt en hebben bovenop een kruiskop.

Nu je weet wat gipsschroeven zijn vertellen we je graag wat meer over waar je ze precies voor kan gebruiken.

Waar worden gipsschroeven voor gebruikt?

Zoals eerder beschreven worden ze gipsschroeven gebruikt om gipsplaten te monteren, maar op wat voor manieren kan dat allemaal? Gipsplaten worden op een heleboel manieren gebruikt, bijvoorbeeld:

  • Voor het opdelen van een grote kamer in meerdere aparte kamertjes.
  • Voor het opdelen van de zolder.
  • Om de keuken van de woonkamer af te scheiden.
  • Om een mooi plafond mee te maken met bijvoorbeeld LED verlichting erin verwerkt.
  • Om een muur met nissen te maken. Dit zijn een soort uithollingen in de muur om het effect van een kast te creëren. Eigenlijk een in de muur verwerkte kast dus!
  • Door om een oude muur heen te plaatsen, zo geef je een totaal nieuwe look aan de muur.

Wat voor soorten schroeven zijn er naast gipsschroeven nog meer?

Naast gipsschroeven zijn er een heleboel andere soorten schroeven die weer heel ergens anders voor gebruikt worden. Zo zit er bijvoorbeeld alleen al verschil in wat voor kop er op de schroef zit. Zo heb je bijvoorbeeld:

  • De kruiskop
  • De tri-wing
  • De torx
  • De gleufschroef
  • De torq-set

Schroeven worden ook vaak verward met bouten, alleen zit er wel degelijk verschil in! Een schroef wordt namelijk aangedraaid door in de holte bovenop de kop een schroevendraaier te steken. Om een bout aan te draaien is het de bedoeling om een moer aan de buitenkant te bevestigen en zo de bout aan te draaien.

Wat zijn gipsschroeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven