Een woning renoveren: welke mogelijkheden zijn er?

Ben je niet tevreden over je woning, of is je woning verouderd? Dan is een woningrenovatie een goede keuze. Bij een renovatie wordt de huidige indeling behouden, maar wordt alles wat verouderd is vernieuwd. Benieuwd naar de mogelijkheden bij een woningrenovatie? Je leest het in deze blog!

Wat is een woningrenovatie?

Een renovatie is het vernieuwen van verouderde elementen, denk bijvoorbeeld aan een keuken- of badkamerrenovatie. Een woningrenovatie hoeft niet per se binnenshuis te zijn, ook een dak- of gevelrenovatie zijn veel voorkomende werkzaamheden bij een woningrenovatie. 

 

Dit is iets anders dan een verbouwing, wat meer gericht is op het aanbrengen van bouwkundige wijzigingen, zoals aanbouw en het aanpassen van de indeling van een woning. 

Werkzaamheden bij een woningrenovatie

Renovatiewerkzaamheden worden opgesplitst in drie categorieën: algemene renovatiewerken, kleine renovatiewerken, en totaalrenovatie. 

Algemene renovatiewerken

Onder algemene renovatiewerken vallen de volgende werkzaamheden:

 • Badkamerrenovatie: ben je niet tevreden met je badkamer, maar wel met de indeling? Vernieuw verouderde elementen zoals de tegeltjes en het sanitair door een badkamerrenovatie. 
 • Keukenrenovatie: bij een keukenrenovatie heb je veel mogelijkheden, zoals het vernieuwen van de tegels, inbouwapparatuur, het keukenblad, de keukenkastjes, de frontjes en nog veel meer. Kortom, alles om je keuken weer volledig naar eigen wens te maken!
 • Gevelrenovatie: een gevelrenovatie is nodig wanneer je gevel verouderd of beschadigd is. Je kunt er voor kiezen om de kapotte onderdelen te herstellen, of om nieuwe gevelbekleding over de gevel heen te plaatsen.
 • Dakrenovatie: een dak heeft een belangrijke functie: het beschermen van je woning tegen weersinvloeden. Het is daarom belangrijk om je dak in goede staat te houden. Tijdens een dakrenovatie wordt de oude dakbedekking vervangen en worden kapotte onderdelen hersteld. 
 • Zolderrenovatie: mis je kamers in huis? Met een zolderrenovatie wordt je zolder om getoverd tot één of meer slaapkamers. 

Kleine renovatiewerken

Hoewel je nu misschien denkt dat renovatiewerken grote, ingrijpende werkzaamheden zijn, is dat niet altijd het geval. Het opnieuw stuken van je woning valt ook al onder renovatiewerken.

 

Een overzicht van de kleine renovatiewerken:

 • Pleisterwerken: stukwerken of pleisterwerken zijn belangrijk voor de afwerking van je woning. Je kunt kiezen uit een sierpleister of saus- of behangklaar stucwerk.
 • Schilderwerken: met schilderwerken krijgt je woning zowel aan de binnen- als buitenkant de gewenste kleur. 
 • Elektriciteitswerken: elektriciteit gebruik je dagelijks en kan gevaarlijke situaties opleveren wanneer de installatie is verouderd of verkeerd is geplaatst. Laat je elektriciteit vernieuwen wanneer je denkt dat dit het geval is. 
 • Metsel- en voegwerken: los van gevels hebben ook de voegen een belangrijke functie voor de stevigheid van de woning en het buitenhouden van neerslag. Wanneer de rest van je gevel nog in goede conditie is, is het het herstellen van alleen de voegen ook een optie. 
 • Vloerwerken: wil je vloerverwarming installeren? Dan ontkom je bijna niet aan vloerwerken. 
 • Isolatiewerken: verduurzaming is steeds belangrijker. Met goede isolatie verlies je minder warmte via de muren en plafonds, waardoor je bespaart op je energierekening. 

Totaalrenovatie

Een totaalrenovatie is het renoveren van een volledige woning. Er vallen dus ook veel verschillende werkzaamheden onder, zowel algemene als kleine renovatiewerken. 

 

Wil je meer weten over alle soorten renovatiewerken? Neem dan eens een kijkje op deze website. 

Wat kosten renovatiewerken?

Wanneer je je woning wilt renoveren, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. De prijs is afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de kosten van de meestvoorkomende renovatiewerken.

 

Soort werkzaamheden Gemiddelde prijs
Badkamerrenovatie €3.500,- tot €10.000,-
Keukenrenovatie €900,- tot €2.000,-
Dakrenovatie €45,- tot €120,- per m²
Gevelrenovatie €10,- tot €60,- per m²
Totaalrenovatie – kleine woning €40.000,- tot €75.000,-
Totaalrenovatie – gemiddelde woning €60.000,- tot €110.000,-
Totaalrenovatie – grote woning €75.000,- tot €200.000,-

 

Een woning renoveren: welke mogelijkheden zijn er?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven